M·A·C Cosmetics Malaysia Privacy Policy

Effective Date: April 15, 2020

To review in Bahasa Malaysia click here.

M·A·C Cosmetics Malaysia and Estee Lauder Malaysia Sdn Bhd (collectively, we, us, or our) respect your concerns about privacy and value the relationship we have with you. This Privacy Policy describes the types of personal information we collect about our customers, how we use the information, with whom we share it, and the choices available to our customers regarding our use of the information. We also describe the measures we take to protect the security of the information and how our customers can contact us about our privacy practices.

Click on one of the links below to jump to the listed section:


Information We Collect

We may obtain personal information about you from various sources. We may collect this information when you provide it at our counters or in our stores, on our website, or in connection with our social networking or mobile applications, or at one of our events. Unless otherwise stated, this Privacy Policy does not address any data collection by our retail partners. When you visit this site, our social media/ social networking pages (or their relevant platforms or corresponding mobile applications), or when you use the services or features of one of our mobile applications, we may also collect certain information about your device or usage by automated means or by using technologies such as cookies, web server logs and web beacons.

Information You Provide

You may choose to provide personal information to us in a number of ways, such as when you participate in an offer or promotion, or when you make a purchase on our site, at our counters or in our stores. The types of personal information you may provide to us, if applicable, includes:

  • Contact information (such as name, postal address, email address, and mobile or other phone number)
  • Age and date of birth
  • Ethnicity, gender, preferred language
  • Username and password
  • Payment information (such as your payment card number, expiration date, delivery address, and billing address)
  • Purchase history
  • Product preferences and communication channel preferences
  • Your physical characteristics and skincare concerns and/or skincare regimes, skin type, skin conditions (sensitivities or allergies) and medications for the same that may be deemed sensitive personal information under applicable laws
  • Contact information of friends or other people you would like us to contact under their consent
  • Content you provide (such as photographs, videos, reviews, articles and comments)
  • Information provided to us through social media networks or one of our mobile applications when you visit our social media pages, register for our site or loyalty program using a social media account or use one of our mobile applications (such as your name, profile picture, likes, location, friend list and other information described on the social media network or in application sign-up page, or your geo-location details when using one of our mobile applications)
  • Your membership program or loyalty program account identification number.

How We Use The Information

We may use the information you provide to:

  • Send you promotional materials or other communications
  • Provide requested information and services to you
  • Contact you to follow up or confirm your orders, appointments, returns, or refunds and to send you other non-marketing communications related to products and services we provide to you
  • Process your payment and/or gift card transactions
  • Create and manage your online account, including access to your online and in-store purchase history
  • Assist with product selection and replenishment, including through our customer registry
  • Administer our membership list and loyalty program list
  • Respond to your inquiries
  • Tailor ads on our website, social media platforms and elsewhere to your interests and history with us
  • Communicate with you about, and administer your participation in, special events, contests, sweepstakes, programs (such as loyalty program, if any), surveys and other offers
  • Operate and communicate with you about our social networking or mobile applications
  • Operate, evaluate and improve our business (including developing new products and services; enhancing and improving our products and services; managing our communications; analyzing our products; performing market researches, data analytics and customer relations management programs; and performing accounting, auditing and other internal functions)
  • Comply with applicable legal requirements, relevant industry standards and our policies
  • To avoid duplication and ensure accuracy of your Information, periodically conduct data cleansing, linking or merging of our records, either internally or through our service providers.

We also may use the information in other ways for which we provide specific notice at the time of collection.

If you provide us with your personal information, we intend to use it for direct marketing purpose to offer or advertise the availability of our goods and/or services. However, we may not use your personal information for such purpose unless we have received your consent to our intended use.

All types of personal information listed in the section “Information You Provide” above may be used by us in direct marketing if you provide such information to us and you expressly consent to such use in writing. In such event, we may market the following classes of goods and services directly to you using your personal information:

  • Beauty and skincare products;
  • Hair care and hair styling products;
  • Hair dye;
  • Makeup;
  • Perfumes, scents, aromas, deodorants, home fragrance and candles;
  • Shampoo, conditioners and cleansers;
  • Tea and teabags;
  • Special events, contests, sweepstakes, programs and surveys; and
  • Any other products or services offered by us.

Direct marketing communications may be sent to you through various channels, including by telephone, post, email, SMS, through mobile apps, online apps, social media platforms and other online means.

We, Estee Lauder Malaysia Sdn. Bhd. (“ELM”), being the operating company of M·A·C Cosmetics Malaysia Online in Malaysia , are an affiliate of the Estée Lauder Companies Inc. (“ELC”) – a global leader which is dedicated exclusively to prestige beauty and the owner of a number of worldly renowned brands in the arena of cosmetics, beauty, fragrance industry, such as Estée Lauder, Bobbi Brown, Clinique, Jo Malone, La Mer, M.A.C., Origins, etc. Please visit www.elcompanies.com/en/our-brands for further details on our company and brands. To share with you more of our multi-brands’ beauty tips and information through our connection with you, when you sign up for an account or program with us (e.g. membership account, loyalty program etc.), or when you receive services from us, in addition to any interaction that you may have with the brand that you originally have contact with, you may be invited by that brand (i.e. us) to subscribe to marketing materials of our multiple adjacent brands offered by our company as a whole. Upon your consent, the personal data you provided in the form, or the personal data you provided at the time when you consented to the said subscription, would simultaneously be used by us for that marketing purpose. Our handling of any data transfer issues concerned under this paragraph would remain consistent with what is provided in this Privacy Policy.

If you do not wish us to use your personal information in direct marketing, you may opt out of our direct marketing at any time by following the procedures set out in the section “Your Rights and Choices” below. We must, without charge to you, cease to use your personal information in direct marketing if you so require.

We will use the personal information supplied by you for direct marketing only in accordance with the Personal Data Protection Act of Malaysia (“PDPA”). Our direct marketing materials may come in several forms, including but not limited to marketing mails, emails and text messages, the details of which are set out in the following sub-sections.


Information We Collect by Automated Means

When you visit this site, we collect certain information by automated means, using technologies such as cookies, web server logs and web beacons. When you visit this site or click on our online advertisements (including our advertisements on third party websites), visit our social media/ social networking pages (or their relevant platforms or corresponding mobile applications), or download and/ or use one of our mobile applications, we also collect certain information about your usage or device by automated means or by using technologies such as cookies, web server logs and web beacons. For example, if you use one of our mobile applications, we may collect your IP address, your unique device identifier (or other device identifier) and/or geo-location data in order to offer you certain features or functionalities within that mobile application. As set forth in more detail below, we may also collect information about your usage and browsing habits using various web-based technologies.

For your convenience, our mobile applications may also include functionality that allows you to remain logged in to the application so that you do not have to reenter a password each time you want to access the application. IF YOU CHOOSE TO REMAIN LOGGED IN, YOU SHOULD BE AWARE THAT ANYONE WITH ACCESS TO YOUR MOBILE DEVICE WILL BE ABLE TO ACCESS AND MAKE CHANGES TO YOUR MOBILE ACCOUNT AND MAY BE ABLE TO MAKE PURCHASES THROUGH YOUR ACCOUNT. For that reason, if you choose to remain logged in to the application on your mobile device, we strongly recommend you enable the Passcode Lock security feature on your mobile device to protect against unauthorized access to and use of your mobile device and your account in the application.

Technologies We Use


Cookies, Web Server Logs and Web Beacons

  • Cookies: Cookies are small text files that websites send to your computer or other Internet-connected device to uniquely identify your browser or to store information or settings in your browser. Your browser may tell you how to be notified when you receive certain types of cookies and how to restrict or disable certain cookies. Please note, however, that without cookies you may not be able to use all of the features of our website.To edit your cookie settings, click here:
  • Flash cookies: “Flash cookies” (also called Local Shared Objects or “LSOs”) are data files similar to cookies, except that they can store more complex data. Flash cookies are used to remember settings, preferences, and usage, particularly for video, interactive gaming, and other similar services.
  • Web Server Logs: Web server logs are records of activity created by the computer that delivers the webpages you request to your browser. For example, a web server log may record the search term you entered or the link you clicked to bring you the webpage. The web server logs also may record information such as the address of the web page that linked you to our site and the IP address of the device you use to connect to the Internet, operating system type, browser type, domain, the cookies set on your browser by the server, the language your system uses and country and time zone in which your device is located.
  • Web beacons, clear pixels, or pixel tags: To control which web servers collect this information, we may place tags on our web pages called web beacons. These are computer instructions that link web pages to particular web servers and their cookies. They are small graphic images on a Web page or in an e-mail that can be used for such things as recording the pages and advertisements clicked on by users, or tracking the performance of e-mail marketing campaigns.
  • Geo-location technologies: Geo-location technology refers to technologies that permit us to determine your location. We may ask you to manually provide location information on our website, or to enable your mobile device to send us precise location information. We may also automatically collect general location information from your web browser.

Third Party Web Analytics Services

We may use third party web analytics services on this site, our social media/ social networking pages (or their relevant platforms or corresponding mobile applications), or our mobile applications, such as those of Adobe Site Catalyst and/or Google Analytics. The service providers that administer these services use technologies such as cookies, web server logs and web beacons to help us analyze how visitors use the site. The information collected through these means (including IP address) is disclosed to these service providers, who use the information to evaluate use of the website. You may deactivate the ability of these analytics services to analyze your browsing activities on this site. To learn more about web analytics services, and exercise your choice with respect to their collection of information on this site: For Adobe Site Catalyst, please click here

To disable Google Analytics, please download the browser add-on for the deactivation of Google Analytics provided by Google at http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en. To learn more about privacy and Google Analytics please consult the Google Analytics overview provided by Google at: http://www.google.com/intl/en/analytics/privacyoverview.html.

To disable other third-party web analytics service provider cookies, some browsers indicate when a cookie is being sent and allow you to decline cookies on a case-by-case basis. You may also turn off cookies in your browser.

Targeted Advertising


We also may contract with third-party advertising networks that collect IP addresses and other information through the use of cookies, web server logs and web beacons on our websites and emails; on third-party websites and emails; and on our advertising placed on third-party websites. They use this information to provide advertisements about products and services tailored to your interests (including for companies not affiliated with us). You may see these advertisements on our websites and other websites. This process also helps us manage and track the effectiveness of our marketing efforts. To learn more about advertising networks and to opt out of interest-based advertising, visit the Digital Advertising Alliance at http://www.aboutads.info/choices or the Network Advertising Initiative at http://www.networkadvertising.org/choices.

We may also use third-party platforms, including platforms operated by social networks, such as Google, Facebook and Pinterest, WeChat, Line, Kakao, etc. to show interest-based ads. We may convert your email address, telephone number or other information into a unique value which can be matched by those third parties with a user on their platform or with other data they may have collected from you. This matching allows interest-based ads to be delivered on those platforms. To opt out of these ads, you must change your advertising preferences on those third-party platforms. These platforms may have their own privacy notices or policies, which we strongly suggest you review.

How We Use the Information Collected by Automated Means

We may use the information collected through automated means on this site for market research, data analytics and system administration purposes, such as to determine whether you have visited us before or are new to the site, to tailor ads displayed to you on our site and elsewhere to your interests and history with us, and for compliance with our legal obligations, policies and procedures, including compliance with relevant industry standards and the enforcement of our Terms and Conditions. We also may use the information in other ways for which specific notice is provided at the time of collection.

Push Notifications And In-app Alerts And Updates

When you download one of our mobile applications, we may provide you with the option to opt in to receive push notifications from us on your mobile device in connection with that mobile application. These push notifications may include promotional communications regarding our products and services. You may, after downloading the applicable mobile application, opt out of receiving push notifications by adjusting the settings on your mobile device. Opting out of push notifications will not affect other communications you receive from us, such as email communications. You also may receive alerts and updates within our mobile applications regarding our products and services or your accounts with us. To opt out of receiving these alerts and updates, you may uninstall the applicable mobile application from your mobile device.


Information We Share

We do not rent, or sell, or otherwise (except as described here) disclose personal information we collect about you, so as to permit those third parties to directly market to you. But as may be required for the performance of the purposes discussed in earlier sections, we may share your personal information with:
  • Our affiliates within the Estée Lauder Companies umbrella of companies for the purposes described in this Privacy Policy or as otherwise specified in the notice provided at the time of collection. For additional information regarding our corporate affiliates, please see http://www.elcompanies.com/.
  • Service providers, licensees and/or joint venture partners who may be located overseas (including Singapore, South Korea, and the United Kingdom), and they may perform services on our behalf based on our instructions and send you direct marketing materials in relation to the Goods and Services. We do not authorize these service providers to use or disclose the information except as necessary to perform services on our behalf or comply with legal requirements. Examples of these service providers include entities that process credit card payments, fulfill orders, and provide web hosting and marketing services.
  • Other third parties through social networks, widgets and plug-ins with your consent. If you use any features made available to you on our website by a third party, it may result in information being collected or shared between us and the third party. For example, if you use Facebook’s “Like” feature, Facebook may register the fact that you “liked” us and may post that information on Facebook. Also, some of our Facebook applications may share information collected through those apps with your Facebook friends or other Facebook users.

Where we need to share your personal information to third parties for the performance of purposes discussed above on our behalf, we would request such parties to adopt a privacy practice with personal data handling at an equivalent or even stricter level.

In addition, we may disclose information about you (i) if we are required to do so by law or legal process, (ii) to law enforcement authorities or other government officials, or (iii) when we believe disclosure is necessary or appropriate to prevent physical harm or financial loss, or in connection with an investigation of suspected or actual fraudulent or illegal activity.

We also reserve the right to transfer personal information we have about you in the event we sell or transfer all or a portion of our business or assets. Should such a sale or transfer occur, we will use reasonable efforts to direct the transferee to use personal information you have provided to us in a manner that is consistent with our Privacy Policy. Following such a sale or transfer, you may contact the entity to which we transferred your personal information with any inquiries concerning the processing of that information.

Your Rights and Choices

We offer you certain choices in connection with the personal information we collect from you, such as how we use the information and how we communicate with you. To update your preferences, ask us to remove your information from our mailing lists or submit a request, please contact us as specified below.

Email Opt-Out

You can at any time tell us not to send you marketing communications by email by clicking on the unsubscribe link within the marketing emails you receive from us or by contacting us as indicated in the “How to Contact Us” section below. You also may opt out of receiving marketing emails from M·A·C Cosmetics Malaysia Online by clicking here

Postal Mail Opt-Out

You can ask M·A·C Cosmetics Malaysia Online to stop sending you marketing communications by postal mail by following the instructions that may be included in a particular promotion. You also can request that we refrain from sending you promotional postal mail by contacting us as indicated below.

Text Message Opt-Out

You can request that we refrain from sending you text messages by contacting us as indicated below.

Social Networking Application Opt-Out

To remove or delete our social media applications from your social networking account, follow the instructions from the social network. For Facebook, please see instructions provided by the Facebook Help Center: http://www.facebook.com/help.

Geo-Location Information

When you use one of our mobile applications, you may be asked for your geo-location via such mobile application. You may choose not to share your geo-location details by adjusting your mobile device’s location services settings. To decline sharing your geo-location details, follow the instructions on your mobile device on changing the relevant settings; otherwise, please contact your service provider or device manufacturer.

Withdrawing Consent

You may withdraw any consent you previously provided to us, or object at any time on legitimate grounds, to the processing of your personal information. We will apply your preferences going forward within a reasonable amount of time. In some circumstances, withdrawing your consent to ouruse or disclosure of your personal information will mean that you cannot take advantage of some of our products or services.

Reviewing, Updating and Modifying Personal Information

We may retain and use your Information for as long as necessary to fulfill the purposes set out above. Subject to applicable law, you may have the right to request access to and receive details about the personal information we maintain about you, update and correct inaccuracies in your personal data, and have the information blocked or deleted, as appropriate. The right to access personal information may be limited in some circumstances by local law requirements. We may take reasonable steps to verify your identity before granting access or making corrections. You may request to review, change or delete your personal information by sending an email to info@maccosmetics.com.my.

Data Transfers

We may transfer the personal information we collect about you to South Korea and other countries which the information was originally collected. These countries may not have the same data protection laws as the country in which you initially provided the information. However, when we transfer your information to other countries, we will protect that information as described in this Privacy Policy.

We maintain appropriate administrative, technical and physical safeguards designed to protect the personal information you provide against accidental, unlawful or unauthorized destruction, lost, alteration, access, disclosure or use. However, no security system is perfect, and we cannot promise that information about you will remain secure in all circumstances, including the security of your data during transmission to us or the security of data on your mobile device.

Links To Other Websites

Our website may provide links to other websites for your convenience and information. These websites may operate independently from us. Linked sites may have their own privacy notices or policies, which we strongly suggest you review if you visit any linked websites. To the extent any linked websites you visit are not owned or controlled by us, we are not responsible for the sites' content, any use of the sites, or the privacy practices of the sites.

Updates To Our Privacy Policy

This Privacy Policy may be updated periodically and without prior notice to you to reflect changes in our personal information practices. We will post a prominent notice on our website to notify you of any significant changes to our Privacy Policy and indicate at the top of the Policy when it was most recently updated.

How To Contact Us

If you have any questions or comments about this Privacy Policy, or if you would like us to update information we have about you or your preferences, please contact us by email at info@maccosmetics.com.my or telephone at 03-2092 6000. You also may write to:

M·A·C Cosmetics Malaysia Online
Estee Lauder Malaysia Sdn Bhd
Suite 18.01, Level 18,
Centrepoint South, The Boulevard,
Mid Valley City, Lingkaran Syed Putra,
59200 Kuala Lumpur
Malaysia

 

DISCREPANCIES

If there is any conflict between the Bahasa Malaysia and English versions of this Privacy Policy, the English version shall prevail.

Dasar Privasi M·A·C Cosmetics Malaysia

Pengemaskini terbaharu: November 21, 2019

Untuk pembacaan dalam Bahasa Inggeris, klik sini.

M·A·C Cosmetics Malaysia dan Estee Lauder Malaysia Sdn Bhd (secara kolektif, kami) menghormati kebimbangan anda mengenai privasi dan menghargai hubungan yang kami ada dengan anda. Dasar Polisi ini menerangkan tentang jenis-jenis maklumat peribadi yang kami kumpulkan tentang pelanggan kami, cara penggunaan maklumat tersebut, dengan siapa kami kongsikan maklumat ini, dan pilihan-pilihan yang tersedia untuk pelanggan kami mengenai penggunaan maklumat ini. Selain itu, kami turut menerangkan langkah-langkah yang kami ambilkan untuk melindungi sekuriti maklumat tersebut dan cara-cara pelanggan boleh hubungi kami tentang amalan privasi kami.

Klik salah satu pautan berikut untuk melawat bahagian yang disenaraikan:


MAKLUMAT YANG KAMI KUMPULKAN

Kami boleh mendapatkan maklumat peribadi anda daripada pelbagai sumber. Kami boleh mengumpulkan maklumat ini ketika anda berikan maklumat tersebut kepada kami di kaunter atau di dalam kedai kami, laman web kami atau melalui rangkaian sosial dan aplikasi mudah alih kami atau semasa salah satu acara yang kami anjurkan. Kecuali terdapat kenyataan yang berlainan maksud, Dasar Privasi ini tidak menerangkan sebarang pengumpulan data oleh rakan kongsi 'retail' kami. Ketika anda melawat laman web ini, laman rangkaian sosial / media sosial kami (atau platform mereka yang relevan atau aplikasi mudah alih yang sepadan), atau apabila anda menggunakan perkhidmatan atau ciri-ciri salah satu aplikasi mudah alih kami, kami juga boleh mengumpulkan maklumat tertentu tentang peranti atau penggunaan anda secara automatik atau dengan menggunakan teknologi seperti kuki, catatan pelayan web dan beacon web.

MAKLUMAT YANG DISEDIAKAN OLEH ANDA

Anda boleh memberikan maklumat peribadi anda kepada kami melalui pelbagai cara, seperti ketika anda menyertai sebarang tawaran dan promosi, atau ketika anda membeli produk-produk kami dari laman web, kaunter atau kedai kami. Jenis-jenis maklumat peribadi yang anda boleh memberi kami termasuk:

  • Butir-butir hubungan (seperti nama, alamat surat-penyurat, alamat e-mel dan nombor telefon bimbit atau nombor lain-lain)
  • Umur dan tarikh lahir
  • Etnik, Jantina, bahasa pilihan keutamaan
  • Nama pengguna dan kata laluan
  • Butir-butir pembayaran (seperti nombor kad pembayaran, tarikh luput, alamat penghantaran dan alamat pengebilan)
  • Sejarah pembelian
  • Pilihan keutamaan produk dan pilihan keutamaan saluran komunikasi
  • Ciri-ciri fizikal dan kebimbangan dan/atau rejim penjagaan kulit, jenis kulit, keadaan kulit (sensitif atau alahan) dan ubat-ubatan untuk keadaan kulit anda yang mungkin dianggap sebagai maklumat peribadi sensitif di bawah undang-undang terpakai
  • Butir-butir hubungan untuk rakan-rakan atau mana-mana pihak yang anda ingin kami hubungi dengan keizinan mereka
  • Kandungan-kandungan yang anda berikan (seperti foto, video, ulasan, artikel dan komen)
  • Maklumat yang diberikan kepada kami melalui rangkaian sosial atau aplikasi mudah alih ketika anda melawat laman social media kami, mendaftar untuk laman web kami atau program kesetiaan kami dengan menggunakan akaun social media atau salah satu aplikasi mudah alih kami (seperti nama, gambar profil, 'likes', lokasi, senarai rakan-rakan dan maklumat lain-lain yang diterangkan dalam halaman daftar yang terdapat dalam aplikasi rangkaian social atau dalam halaman pendaftaran dalam aplikasi, atau butir-butir geo-lokasi anda ketika anda menggunakan salah satu aplikasi mudah alih kami)
  • Nombor pengenalan akaun program keahlian atau program kesetiaan anda

CARA PENGGUNAAN MAKLUMAT TERSEBUT

Kami boleh menggunakan maklumat yang anda berikan kepada kami untuk:

  • Menghantar bahan-bahan promosi atau cara perhubungan lain
  • Memberi anda perkhidmatan dan maklumat yang diminta
  • Menghubungi anda untuk tindakan susulan atau mengesahkan pesanan anda, temu janji, pulangan atau bayaran balik dan untuk menghantar bahan komunikasi mengenai produk-produk dan perkhidmatan kami yang tidak berkaitan dengan pemasaran kepada anda
  • Memproses pembayaran dan/atau transaksi kad hadiah anda
  • Mencipta dan mengurus akaun dalam talian anda, termasuk akses kepada sejarah pembelian anda dalam talian dan dalam kedai
  • Membantu pemilihan dan penambahan produk, termasuk melalui daftar pelanggan kami
  • Mengendali senarai keahlian dan senarai program kesetiaan kami
  • Menjawab pertanyaan anda
  • Menyesuaikan iklan yang dipaparkan kepada anda di laman web kami, platform media sosial dan tempat lain berdasarkan minat dan sejarah anda dengan kami
  • Menghubungi anda dan menguruskan penyertaian anda dalam acara khas, pertandingan, undian, program (seperti program kesetiaan, jika ada), kaji selidik dan tawaran lain-lain.
  • Beroperasi dan berkomunikasi dengan anda tentang aplikasi rangkaian sosial atau aplikasi mudah alih kami
  • Beroperasi, menilai dan memperbaik perniagaan kami (termasuk mencipta produk dan perkhidmatan baharu; memperbaik perkhidmatan kami; menguruskan komunikasi kami; menganalisis produk baharu kami; menjalankan penyelidikan pasaran; mengananalisis data dan program pengurusan hubungan pelanggan; dan melaksanakan perakaunan, pengauditan dan fungsi dalaman yang lain)
  • Mematuhi peraturan-peraturan , piawaian industri dan polisi kami
  • Menjalankan pembersihan data secara berkala, menghubungkan atau menggabungkan rekod kami, sama ada secara dalaman atau melalui penyedia perkhidmatan kami untuk mengelakkan duplikasi dan memastikan ketepatan maklumat anda.

Kami juga akan menggunakan maklumat ini dengan cara lain yang mana kami memberikan notis khusus pada masa pengumpulan.

Jika anda memberi kami maklumat peribadi anda, kami berhasrat menggunakan maklumat tersebut untuk tujuan pemasaran langsung untuk menawarkan atau mengiklankan ketersediaan perkhidmatan barangan dan/atau perkhidmatan kami. Walaupun begitu, kami tidak boleh menggunakan maklumat peribadi anda untuk tujuan tersebut sehingga kami menerima keizinan anda berkenaan kegunaan yang dihasratkan.

Segala jenis maklumat peribadi yang disenaraikan dalam bahagian "Maklumat Yang Disediakan oleh Anda" di atas mungkin akan kami gunakan dalam pemasaran langsung jika dibekalkan kepada kami dan anda mengizinkan kegunaan tersebut secara bertulis. Dalam situasi sedemikian, kami mungkin akan memasarkan barangan dan perkhidmatan dalam kelas-kelas yang berikut kepada anda dengan menggunakan maklumat peribadi anda:

  • Produk kecantikan dan penjagaan kulit;
  • Produk penjagaaan dan dandanan rambut;
  • Pewarna rambut;
  • Alat solek;
  • Wangian, aroma, deodorant, wangian rumah dan lilin-lilin;
  • Syampu, perapi dan pembersih;
  • Teh dan beg-beg teh;
  • Acara khas, pertandingan, cabutan bertuah, program dan kajian;
  • Produk atau perkhidmatan lain yang kami tawarkan.

Komunikasi pemasaran langsung mungkin akan dihantar kepada anda melalui pelbagai saluran, termasuk melalui telefon, pos, e-mel, SMS, melalui aplikasi mudah alih, aplikasi dalam talian, platform media sosial dan kaedah dalam talian yang lain.

Kami, sebagai Estee Lauder Malaysia Sdn. Bhd. ("ELM"), syarikat beroperasi [JENAMA] di Malaysia, ialah satu syarikat sekutu the Estée Lauder Companies Inc. ("ELC") - pemimpin global yang berdedikasi khususnya terhadap kecantikan berprestij dan pemilik sebilangan jenama yang terkenal di seluruh dunia dalam arena kosmetik, kecantikan dan industri kewangian, seperti Estée Lauder, Bobbi Brown, Clinique, Jo Malone, La Mer, M.A.C., Origins, etc. Sila melawati www.elcompanies.com/en/our-brands bagi maklumat yang selanjutnya tentang syarikat dan jenama-jenama kami. Untuk berkongsi lebih banyak tip dan maklumat daripada jenama-jenama kami melalui hubungan kami dengan anda, apabila anda mendaftarkan akaun atau mendaftarkan diri dalam program kami (e.g. akaun keahlian, program kesetiaan etc.), atau apabila anda menerima perkhidmatan daripada kami, serta mana-mana interaksi yang anda mungkin ada dengan jenama yang anda berhubung dengan pada asalnya, anda mungkin akan dijemput oleh jenama tersebut (iaitu kami) untuk melanggan kepada bahan-bahan pemasaran pelbagai jenama yang syarikat kami tawarkan secara keseluruhannya. Apabila keizinan anda diberikan, maklumat peribadi yang telah anda berikan dalam borang tersebut atau maklumat peribadi yang telah anda berikan ketika anda memberikan keizinan anda bagi pelangganan tersebut, akan digunakan oleh kami bagi tujuan pemasaran tersebut. Pengendalian kami bagi mana-mana isu pemindahan data yang berkenaan dalam situasi-situasi dalam perenggan ini adalah sama sepertimana yang diterangkan dalam Dasar Privasi ini.

Sekiranya anda tidak ingin maklumat peribadi anda digunakan bagi pemasaran langsung kami, anda boleh 'opt out' daripada pemasaran langsung kami pada bila-bila masa dengan mengikuti prosedur yang diterangkan dalam bahagian "Hak-hak dan Pilihan-pilihan Anda" di bawah. Berikutan itu, kami mesti menghentikan penggunaan maklumat peribadi anda dalam pemasaran langsung tanpa mengenakan apa-apa bayaran atas anda.

Kami akan menggunakan maklumat peribadi yang kamu berikan bagi tujuan pemasaran langsung sahaja berdasarkan Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia ("PDPA"). Bahan pemasaran langsung kami disalurkan dalam beberapa bentuk, termasuk tetapi tidak terhad kepada surat pos, e-mel, dan mesej teks pemasaran. Butiran yang berkenaan telah disediakan dalam bahagian-bahagian berikut.

 

MAKLUMAT YANG DIKUMPUL OLEH KAMI SECARA AUTOMATIK

Ketika anda melawat laman web ini atau mengklik iklan dalam talian kami (termasuk iklan kami pada laman web pihak ketiga), melawati laman media sosial / rangkaian sosial kami (atau platform mereka yang relevan atau aplikasi mudah alih yang sepadan), atau memuat turun dan/atau menggunakan salah satu aplikasi mudah alih kami, kami juga akan mengumpulkan maklumat-maklumat tertentu tentang kegunaan anda atau peranti anda secara automatik dengan menggunakan teknologi seperti kuki, catatan pelayan web dan beacon web. Contohnya, jika anda menggunakan salah satu aplikasi mudah alih kami, kami boleh mengumpulkan alamat IP anda, pengecam peranti unik anda (atau pegecam peranti yang lain), dan/atau data geo-lokasi untuk menawarkan anda ciri-ciri atau fungsi-fungsi tertentu yang terdapat dalam aplikasi mudah alih tersebut. Sepertimana yang berikut, kami mungkin juga akan mengumpul maklumat tentang kegunaan dan tabiat pelayaran anda dengan menggunakan pelbagai teknologi berasaskan web.

Demi kesenangan anda, aplikasi-aplikasi mudah alih kami juga mungkin mengandungi kefungsian yang membolehkan anda berkekal dalam aplikasi supaya anda tidak perlu mengisi semula kata kunci setiap kali anda ingin mengakses aplikasi tersebut. SEKIRANYA ANDA MEMILIH UNTUK BERKEKAL DALAM APLIKASI, ANDA HARUS MENGAMBIL PERHATIAN BAHAWA SESIAPA YANG DAPAT MENGAKSES PERANTI MUDAH ALIH ANDA AKAN BERKEMAMPUAN MENGAKSES DAN MEMBUAT SEBARANG PERUBAHAN TERHADAP AKAUN MUDAH ALIH ANDA DAN MUNGKIN DAPAT MEMBUAT PEMBELIAN MELALUI AKAUN TERSEBUT. Oleh sebab itu, sekiranya anda memilih untuk berkekal dalam aplikasi tersebut pada peranti mudah alih anda, kami mencadangkan anda agar membolehkan ciri sekuriti Kunci Passcode pada peranti mudah alih anda untuk melindungi diri daripada akses dan penggunaan tanpa izin peranti mudah alih anda serta akaun anda dalam aplikasi tersebut.

TEKNOLOGI YANG KAMI GUNAKAN

KUKI, CATATAN PELAYAN WEB DAN BEACON WEB

  • Kuki: Kuki adalah fail teks kecil yang laman-laman web akan menghantar kepada komputer anda atau sebarang peranti yang bersambung kepada Internet. Tujuannya adalah untuk mengenalpasti pelayar anda secara unik, atau untuk menyimpankan maklumat atau tetapan dalam pelayar anda. Pelayar anda akan memaklumkan anda cara pemberitahuan ketika anda menerima kuki-kuki tertentu dan cara-cara untuk membataskan atau menghentikan fungsi kuki- kuki tertentu. Walaubagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa anda memerlukan kuki-kukiuntuk menggunakan segala ciri-ciri laman web kami.Untuk mengedit tetapan kuki anda, klik di sini:
  • Kuki Flash: "Kuki Flash" (juga dikenali sebagai Local Shared Object atau "LSOs") ialah fail-fail datayang serupa kuki kecuali kuki flash dapat menyimpan data yang lebih kompleks. Kuki flash digunakan untuk mengingati tetapan, pilihan keutamaan, dan penggunaan, terutamanya untuk video, permainan video interaktif dan perkhidmatan lain yang serupa.
  • Pelayan web catatan: Pelayan web catatan merupakan rekod aktiviti-aktiviti yang dicipta oleh komputer untuk menghantar laman web yang anda minta kepada pelayar anda. Contohnya, pelayan web catatan boleh merekodkan istilah carian yang digunakan atau pautan yang telah anda klik untuk melawati laman web tersebut. Pelayan web catatan tersebut juga akan mencatatkan maklumat seperti alamat laman web yang memautkan anda kepada laman web kami dan alamat IP peranti yang digunakan untuk bersambung dengan Internet, jenis sistem operasi, jenis pelayar, domain, kuki yang ditetapkan pada pelayar anda oleh pelayan, bahasa yang digunakan oleh sistem anda dan zon masa di lokasi peranti anda.
  • Beacon web, piksel jelas, atau 'tag' piksel: Demi pengawalan pelayan web yang mengumpulkan maklumat ini, kami boleh meletakkan 'tags' pada laman-laman web kami yang diketahui sebagai beacon web. Ia merupakan arahan-arahan komputer yang memautkan laman-laman web ke pelayan-pelayan web tertentu dan kuki masing-masing. Mereka merupakan imej grafik kecil pada laman Web atau dalam e-mel yang boleh digunakan untuk fungsi seperti merekodkan halaman dan iklan yang diklik oleh pengguna, atau menjejaki pelaksanaan kempen pemasaran melalui e-mel.
  • Teknologi geo-lokasi: Teknologi geo-lokasi merujuk kepada teknologi yang membolehkan kami menentukan lokasi anda. Kami mungkin meminta anda membekalkan maklumat tentang lokasi anda pada laman web kami, atau membolehkan peranti mudah alih anda menghantar kami maklumat lokasi anda yang tepat. Kami juga mungkin mengumpul maklumat lokasi anda yang umum dengan automatik daripada pelayar web anda.

PIHAK KETIGA YANG MEMBERI PERKHIDMATAN ANALISIS WEB

Kami boleh meggunakan pihak ketiga yang memberi perkhidmatan analisis web dalam laman web ini, laman media sosial / rangkaian sosial (atau platform mereka yang relevan atau aplikasi mudah alih yang sepadan), atau aplikasi mudah alih kami, seperti Adobe Site Catalyst dan/atau Google Analytics. Penyedia perkhidmatan yang melaksanakan perkhidmatan ini meggunakan teknologi seperti kuki, catatan pelayan web dan beacon web untuk menolong kami menganalisis cara penggunaan pelanggan dalam laman web kami. Maklumat yang dikumpulkan dari ini (termasuk alamat IP) akan didedahkan kepada penyedia perkhidmatan ini, yang menggunakan maklumat tersebut untuk menilai penggunaan laman web kami. Anda boleh menghentikan fungsi analisis perkhidmatan-perkhidmatan ini. Untuk maklumat lanjut tentang perkhidmatan analisis web, dan meggunakan pilihan anda tentang pengumpulan maklumat dalam laman web ini:

Untuk Adobe Site Catalyst, sila klik sini: http://www.adobe.com/privacy/opt-out.html.

Untuk menghentikan Google Analytics, sila memuat turun 'add-on' pelayar bagi pemberhentian Google Analytics yang disediakan oleh Google di http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en. Untuk maklumat selanjutnya tentang privasi dan Google Analytics, sila merujuk kepada rumusan tentang Google Analytics yang disediakan oleh Google di: http://www.google.com/intl/en/analytics/privacyoverview.html.

Untuk menghentikan kuki penyedia perkhidmatan analisis web pihak ketiga, beberapa 'pelayar' akan memaklumkan anda tentang penghantaran kuki, dan membenarkan anda untuk menolak kuki ini berdasarkan keinginan anda. Anda juga boleh mematikan kuki dalam pelayar anda.

PENGIKLANAN YANG DISASARKAN

 

Kami juga boleh berkontrak dengan rangkaian pengiklanan pihak ketiga yang akan mengumpulkan alamat IP dan maklumat lain-lain melalui penggunaan kuki, catatatan pelayan web dan beacon web dalam laman web kami dan e-mel; dalam laman web pihak ketiga dan e-mel; dan dalam iklan kami yang dipaparkan dalam laman-laman web pihak ketiga. Tujuan mereka untuk menggunakan maklumat ini adalah untuk menyediakan iklan tentang produk-produk dan perkhidmatan yang disesuaikan dengan minat anda (termasuk untuk syarikat-syarikat yang tidak bersekutu dengan kami). Anda mungkin akan lihat iklan-iklan ini dalam laman web kami dan laman web lain-lain. Proses ini juga membolehkan kami untuk menguruskan dan menjejaki keberkesanan usaha pemasaran kami. Untuk maklumat lanjut tentang rangkaian pengiklanan dan untuk 'opt-out' daripada iklan yang disesuaikan dengan minat anda, lawati Digital Advertising Alliance di http://www.aboutads.info/choices atau Network Advertising Initiative di www.networkadvertising.org/choices.

Kami juga boleh megguna platform pihak ketiga, termasuk platform yang dioperasikan oleh rangkaian sosial, seperti Google, Facebook, Pinterest, WeChat, Line, Kakao, etc. untuk menawarkan anda kepada iklan yang disesuaikan dengan minat anda. Kami dibenarkan untuk menukarkan e-mel, nombor telefon atau maklumat lain-lain untuk menjadi suatu nilai yang unik yang boleh dipadankan oleh pihak ketiga dengan platform pengguna mereka atau dengan data lain yang mereka telah kumpulkan daripada anda. Perpadanan ini boleh menghantarkan iklan yang anda minati kepada platform-platform tersebut. Untuk menghentikan fungsi ini, anda mesti menukarkan pilihan pengiklanan anda dalam platform pihak ketiga ini. Platform-platform ini mungkin mempunyai dasar privasi atau notis privasi masing-masing, yang kami tegaskan bahawa anda mengulaskan.

CARA PENGGUNAAN MAKLUMAT YANG DIKUMPUL OLEH KAMI SECARA AUTOMATIK

Kami boleh menggunakan maklumat yang dikumpul secara automatik dalam laman web ini untuk penyelidikan pasaran, penganalisasi data dan tujuan pentadbiran sistem, seperti untuk menentukan sama ada anda telah melawati kami atau anda adalah pelanggan baharu dalam laman web kami, untuk menyesuaikan iklan yang dipaparkan kepada anda di laman web kami dan tempat lain berdasarkan minat dan sejarah anda dengan kami dan untuk pematuhan undang-undang, polisi dan prosedur, termasuk pematuhan piawaian industry dan penguatkuasaan TERMA DAN SYARAT kami. Kami juga akan menggunakan maklumat ini dengan cara lain yang mana kami memberikan notis khusus pada masa pengumpulan.

NOTIFIKASI TOLAK DAN MAKLUMAN DAN NOTIFIKASI KEMAS KINI DALAM APLIKASI

Apabila anda memuat turun salah satu aplikasi mudah alih kami, kami mungkin memberi anda pilihan untuk 'opt-in' untuk menerima notifikasi tolak daripada kami berkenaan aplikasi tersebut pada peranti mudah alih anda. Notifikasi tolak ini mungkin mengandungi komunikasi promosi tentang barangan dan perkhidmatan kami. Anda boleh, selepas memuat turun aplikasi mudah alih yang berkenaan, 'opt-out' daripada menerima notifikasi tolak dengan melaraskan tetapan pada peranti mudah alih anda. Sekiranya anda 'opt-out' daipada menerima notifikasi tolak, komunikasi lain yang anda terima daripada kami seperti komunikasi e-mel tidak akan dijejaskan. Anda mungkin juga akan menerima makluman dan notifikasi kemas kini dalam aplikasi mudah alih kami tentang barangan dan perkhidmatan kami atau akaun-akaun anda dengan kami. Untuk 'opt-out' daripada menerima makluman dan notifikasi kemas kini ini, anda boleh memadamkan aplikasi mudah alih berkenaan di peranti mudah alih anda.

Maklumat Yang Kami Kongsi

Kami tidak akan menyewa atau menjual atau mendedahkan maklumat peribadi anda yang kami kumpulkan dalam kaedah lain (selain yang diterangkan di sini) untuk membenarkan pihak ketiga menjalankan pemasaran langsung dengan anda. Namun begitu, bagi tujuan yang diterangkan di bahagian-bahagian di atas, kami mungkin berkongsi maklumat peribadi anda dengan:

  • Rakan kongsi kami dalam rangkaian syarikat Estée Lauder Companies untuk tujuan yang diterangkan dalam Dasar Privasi atau ditentukan dalam notis yang diberikan pada masa pengumpulan. Untuk maklumat selanjutnya tentang syarikat sekutu kami, sila mengunjungi http://www.elcompanies.com/.
  • Penyedia perkhidmatan, pemegang lesen dan/atau rakan usahasama yang mungkin terletak di luar negara (termasuk Singapura, Korea Selatan, dan United Kingdom) mungkin akan melaksanakan perkhidmatan bagi pihak kami mengikuti arahan kami dan menghantarkan anda pemasaran langsung tentang Barangan dan Perkhidmatan. Kami tidak membenarkan penyedia perkhidmatan tersebut untuk mendedahkan sebarang maklumat selain maklumat yang diperlukan untuk melaksanakan perkhidmatan bagi pihkan kami atau yang mematuhi undang-undang. Contohnya entiti yang memproseskan pembayaran kad kredit, memenuhi pesanan, dan menyediakan pelayanan web dan perkhidmatan pemasaran.
  • Pihak ketiga lain-lain melalui rangkaian sosial, widgets dan 'plug-ins' yang anda membenarkan. Maklumat mungkin dikumpulkan atau dikongsi antara kami dan pihak ketiga sebagai akibat anda menggunakan mana-mana ciri yang disediakan untuk anda oleh pihak ketiga dalam laman web kami. Contohnya, sekiranya anda menggunakan ciri "Like" Facebook, Facebook mungkin mengambil maklum bahawa anda "like" kami dan mungkin memaparkan maklumat tersebut pada Facebook. Selain itu, sesetengah aplikasi Facebook kami mungkin berkongsi maklumat yang dikumpulkan dalam aplikasi tersebut dengan rakan-rakan Facebook anda atau pengguna-pengguna Facebook yang lain.

Apabila kami perlu berkongsi maklumat peribadi anda dengan pihak ketiga bagi tujuan yang diterangkan di atas bagi pihak saya, kami akan meminta pihak ketiga tersebut untuk mengamalkan amalan privasi dalam pengendalian data peribadi pada tahap yang sama atau lebih ketat.

Selain itu, kami boleh mendedahkan maklumat tentang anda (i) jika kami diperlukan oleh undang-undang dan proses undang-undang, (ii) kepada penguatkuasa undang-undang atau pegawai kerajaan, atau (iii) ketika kami mempercayai bahawa pendedahan adalah penting dan diperlukan untuk mengelakkan kebahayaan fizikal atau kerugian kewangan, atau mengenai dengan penyiasatan aktiviti haram yang disyaki atau sebenar.

Kami juga berhak untuk memindahkan maklumat peribadi anda jika kami menjual atau memindahkan semua atau sebahagian perniagaan atau aset-aset kami. Jika penjualan atau pemindahan seperti ini akan dijalankan, kami akan menggunakan usaha yang baik untuk mengarah 'transferee' untuk menggunakan maklumat peribadi yang anda telah berikan selaras dengan Dasar Privasi kami. Mengikuti penjualan dan pemindahan seperti ini, anda boleh menghubungi entity yang menerima maklumat peribadi anda tentang sebarang pertanyaan tentang pemprosesan maklumat tersebut.

HAK-HAK DAN PILIHAN-PILIHAN ANDA

Kami menawarkan beberapa pilihan mengenai maklumat-maklumat peribadi yang kami kumpulkan dari anda, seperti cara penggunaan maklumat tersebut dan cara komunikasi kami dengan anda. Untuk mengemaskinikan pilihan anda, anda boleh minta kami memadamkan maklumat anda dari senarai mel kami, sila hubungi kami seperti yang dinyatakan di bawah.

'Opt-out' E-mel

Anda boleh menghentikan fungsi komunikasi pemasaran dari kami pada bila-bila masa dengan menekan pautan 'unsubscribe' yang boleh didapati dalam e-mel pemasaran yang anda terima dari kami atau menghubungi kami seperti yang dinyatakan di bahagian "Cara Untuk Menghubungi Kami" di bawah.Anda juga boleh 'opt-out' untuk menerima e-mel pemasaran dari M·A·C Cosmetics Malaysia Online Malaysia Online dengan MENGKLIK SINI.

'Opt-out' surat pos

Anda boleh minta M·A·C Cosmetics Malaysia Online Malaysia Online berhenti komunikasi pemasaran melalui surat pos jika anda mengikuti arahan yang boleh didapati dalam surat pos promosi tertentu. Anda juga boleh minta kami untuk berhenti menghantarkan bahan-bahan mel promosi jika anda menghubungi kami seperti yang dinyatakan di bawah.

'Opt-out' mesej teks

Anda juga boleh minta kami untuk berhenti menghantarkan mesej teks jika anda menghubungi kami seperti yang dinyatakan di bawah.

'Opt-out' Aplikasi Rangkaian Sosial

Untuk memadamkan aplikasi media sosial kami daripada akaun rangkaian sosial anda, sila mengikuti arahan yang diberikan oleh rangkaian sosial tersebut. Bagi Facebook: sila merujuk keapda arahan yang disediakan oleh Pusat Bantuan Facebook.

Maklumat Geo-Lokasi

Apabila anda menggunakan salah satu aplikasi mudah alih kami, anda mungkin diminta memberi geo-lokasi anda melalui aplikasi tersebut. Anda boleh menolak permintaan untuk berkongsi butiran geo-lokasi anda dengan melaraskan tetapan perkhidmatan lokasi peranti mudah alih anda. Untuk menolak permintaan untuk berkongsi butiran deo-lokasi anda, anda harus mengikuti arahan pada peranti mudah alih anda untuk menukar tetapan yang relevan; jika tidak, sila menghubungi penyedia perkhidmatan anda atau pengilang peranti anda.

Menarikkan Kebenaran

Anda boleh menarikkan sebarang kebenaran yang anda berikan kepada kami sebelum ini, atau bila-bila masa dengan alasan yang sah, mengenai pemprosesan maklumat peribadi anda. Kami akan menggunakan pilihan anda dalam tempoh masa yang munasabah. Dalam beberapa keadaan, menarikkan kebenaran anda terhadap penggunaan kami atau pendedahan maklumat anda akan bermakna anda tidak boleh menggunakan beberapa produk atau perkhidmatan kami.

Mengulas, Mengemaskini dan Mengubahsuai Maklumat Peribadi

Kami boleh menyimpan dan menggunakan makumat anda selagi diperlukan bagi tujuan-tujuan yang diterangkan di atas. Tertakluk kepada undang-undang yang sesuai, anda mungkin mempunyai hak untuk meminta akses dan menerima butir-butir tentang maklumat peribadi anda yang kami mengekalkan, mengemaskini dan membetulkan kesalahan dalam data peribadi anda, dan memadamkan atau menyekatkan maklumat tersebut jika sesuai. Hak untuk mengakseskan maklumat peribadi mungkin akan terhad oleh undang-undang Malaysia dalam beberapa keadaan. Kami boleh mengambil langkah yang munasabah untuk mengesahkan identiti anda sebelum mengizinkan akses atau membuat pembetulan. Anda boleh meminta untuk mengulas, mengubah atau memadamkan maklumat peribadi anda melalui e-mel kepada info@maccosmetics.com.my dengan perhatian kepada pegawai perlindungan data kami.

PEMINDAHAN DATA

Kami boleh memindahkan maklumat peribadi yang kami mengumpulkan tentang anda ke negara-negara selain daripada negara asal yang mana maklumat tersebut dikumpulkan (termasuk China, Singapura, Jepun dan Korea Selatan) dan maklumat peribadi anda boleh diproses dan disimpan di luar negara kediaman anda. Negara-negara tersebut mungkin tidak mempunyai undang-undang data perlindungan yang sama seperti undang-undang data perlindungan yang dipunyai negara asal yang anda memberikan maklumat anda. Walaubagaimanapun, ketika kami memindahkan maklumat anda ke negara lain, kami akan melindungi maklumat tersebut seperti dinyatakan dalam Dasar Privasi ini.

CARA PERLINDUNGAN MAKLUMAT PERIBADI

Kami mengekalkan langkah-langkah administratif, teknik dan fizikal yang sesuai untuk perlindungan maklumat yang anda beri terhadap pemadaman yang tidak sengaja, haram atau tidak dibenarkan, kehilangan, pengubahan, akses, pendedahan atau penggunaan. Namun begitu, tiada sistem sekuriti adalah sempurna, dan kami tidak dapat berjanji bahawa maklumat tentang anda akan kekal selamat dalam segala keadaan, termasuk keselamatan data anda semasa penghantarannya kepada kami ataukeselamatan data pada peranti mudah alih anda.

PAUTAN KE LAMAN-LAMAN WEB LAIN

Laman web kami boleh menyediakan pautan ke laman-laman web lain untuk kemudahan dan untuk maklumat anda. Laman-laman web tersebut akan beroperasi secara sendiri. Laman-laman web yang dipaut mungkin mempunyai dasar privasi atau notis privasi sendiri, kami menegaskan bahawa anda mengulaskannya jika anda melawati sebarang laman-laman web. Mengenai sebarang pautan laman-laman web yang anda melawati yang tidak dikawal oleh kami, kami tidak bertanggungjawab untuk kandungan-kandungan laman web tersebut, atau amalan privasi laman-laman web tersebut.

PENGEMASKINI DASAR PRIVASI KAMI

Dasar Privasi ini boleh dikemaskinikan secara berkala dan tanpa notis terlebih dahulu kepada anda untuk membayangkan perubahan amalan kami terhadap maklumat peribadi. Kami akan memaparkan notis pada laman web kami untuk memaklumkan anda tentang sebarang perubahan yang terdapat dalam Dasar Privasi kami. Kami juga akan menyatakan masa pengemaskini di atas Dasar ini.

CARA UNTUK MENGHUBUNGI KAMI

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau komen tentang Dasar Privasi ini, atau jika anda ingin meminta kami untuk mengemaskinikan maklumat anda atau pilihan-pilihan anda, sila menghubungi kami melalui e-mel di info@maccosmetics.com.my atau melalui talian di 03-2092 6000. Anda juga menulis surat kepada:

M·A·C Cosmetics Malaysia Online
Estee Lauder Malaysia Sdn Bhd
Suite 18.01, Level 18,
Centrepoint South, The Boulevard,
Mid Valley City, Lingkaran Syed Putra,
59200 Kuala Lumpur
Malaysia

PERCANGGAHAN

Sekiranya terdapat sebarang konflik antara versi Bahasa Malaysia, Bahasa Cina dan Bahasa Inggeris Dasar Privasi ini, versi Bahasa Inggeris akan mengatasi versi bahasa-bahasa lain.